Geocaching

Uitleg over Geocaching

Voordat je verder leest over Geocatching, kijk dan snel hieronder voor een beperkte kans op het beste nieuwe family bordspel dat er is. Verras vrienden, familie, kinderen, vrouwen en mannen met dit fantastische spel wat op Kickstarter beperkt beschikbaar zal zijn wereldwijd!

Spatula - top bordspel nu te pre orderen

geocaching

GEOCACHING

Als het gaat om leuke sportieve spellen die direct een leuke recreatieve en avontuurlijke bezigheid zijn, dan is geocaching daar echt wel één van. Geocaching is een buitensport en spel waarbij je opzoek gaat naar een verstopte cache (opslagplaats, verstopplek). Dit doe je door gebruik te maken van gps signalen te zoeken in de buitenruimte (geografische ruimte, geo).

Geocaching is dus eigenlijk een vorm van schatzoeken in de openbare ruimte. Er is een wereldwijd netwerk van geocaches die je kunt vinden en je kunt het tegenwoordig met je mobiele telefoon ook prima spelen.

We gaan je kort meenemen in de wereld van Geocaching en hopen dat je er veel plezier aan zult beleven.


Spelverloop geocaching

Om een beeld te geven hoe het spelverloop van geocaching gaat, hieronder een aantal stappen die je in volgorde neemt om een cache te kunnen vinden:

 • Voer je huidige verblijfplaats in op de kaart op het kompas symbool.
 • Klik op een groen geocache symbool van een cache die je graag wil gaan zoeken.
 • Gebruik de coordinaten via je smartphone of apart in te voeren via een GPS ontvanger.
 • Vind de cache.
 • Teken het logboek van de cache, ruil als dat mag / kan een los voorwerp uit de cache.
 • Deel je prestaties online en log dit ook op je geocahing.com account.

Ga bij geocaching gewoon het avontuur aan, gedraag je met normaal fatsoen, verpest niks voor een ander, doe niets illegaals, en maak plezier.

Sommige caches hebben ook voorwerpen waarbij het de bedoeling is dat je deze meeneemt, zodat die van cache naar cache kunnen 'meereizen' in een nieuw avontuur.


Wat is een cache

Een cache bij geocaching is meestal een kleine waterdichte doos, hierin zit een logboek en een 'schat' in de vorm van een voorwerp of voorwerpen.

Het is gebruikelijk dat de vinder wordt gevraagd iets uit te cache te nemen en hiervoor in de plaats weer iets achter te laten.

In de cache is altijd een logboek aanwezig, hierin kan de vinder zijn naam achterlaten. Er zijn tegenwoordog verschillende app's voor geocaching, waardoor het ook mogelijk is om daar je chaches te loggen en informatie te delen.

Het vinden van een cache is er in verschillende moeilijkheidsgraden. Het leuke van geocaching zit hem ook juist in het vinden van de locatie, het ontdekken van plekken waar je anders nooit zou komen. Je voegt een spannend doel toe aan een mooie avontuurlijke wandeling. Vooral dit samen doen en samen delen is natuurlijk erg leuk.

Het verstoppen van een eigen cache kan ook. Het advies is om wel even zelf ervaring op te doen over wat leuk is voor anderen om te gaan zoeken en vinden. Ook heb je bij het zelf verstoppen van caches een aantal verantwoordelijkheden, zoals het onderhouden van de cache en bijvoorbeeld toestemming vragen van een grondeigenaar voor het verstoppen van een cache op diens terrein.


Soorten caches

Caches zijn er in een aantal maten, Nano, Micro, Small, Regular of Large. Verder zijn er verschillede soorten caches, waarvan de belangrijkste hieronder weergegeven:

 • Traditionele caches - De eenvoudigste soort, de eindlocatie is vooraf bekend.
 • Multicaches - Hier is alleen het beginpunt en bepaalde tussenpunten aangegeven.
 • Mystery cache - Hier is een punt in de buurt van de cache aangegeven, met vaak een puzzel of opdracht om de juiste plek te vinden.
 • Virtuele cache - Soms is het niet mogelijk om een fysiek voorwerp achter te laten. De cache is alleen virtueel, vaak met een opdracht of vraag als bewijslast van het vinden ervan.
 • Earth Cache - Dit is een cache met een educatieve geologische opdracht (meten of rekenen, gegevens verzamelen).

Naast de belangrijkste soorten caches zijn er ook speciale events of andere bijzondere caches. als je er serieus mee aan de slag gaat, zul je er vanzelf nog meer over te weten komen.


Beginnen met geocaching

Beginnen met geocaching kan eigenlijk elk moment. allereerst heb je een een inlogaccount nodig op de site van Geocaching.com. Deze kun je bezoeken via de officiele geocaching.com pagina.

Wat je verder nodig hebt is de officiele geocaching app die je kunt vinden in de appstores.

Andere tips als je direct op pad wil gaan met geocaching zijn de volgende:

 • Weet wat voor caches je leuk vind om te zoeken.
 • Begin eerst eens niet al te ver van huis.
 • Kijk goed of je nog speciale benodigdheden nodig hebt bij het zoeken.
 • Zorg voor een volle accu van je telefoon of gps tracker.
 • Ga respectvol met de omgeving, de cache en het logboek om.
 • Log je vondst ook online via de app of website van geocatching!

Veel pelzier met geocaching en het ontdellen van leuke plekken en het vinden van je (eerste) schat!


Geocaching weetjes

Hieronder een aantal weetjes en tips over geocaching.

 • De organisatie achter geocaching is Groundspeak, uit de stad Seattle in de Verenigde Staten van Amerika.
 • Als je iets terugstopt in een cache of er zelf een maakt is het van groot belang dat je niets illegaals, bederfelijk, vies, kapot's, gevaarlijk, of stoms in de cache achterlaat. Bedenk dat van jong tot oud er gezocht wordt naar de caches. Jij bent en blijft zelf verantwoordelijk!
 • Er zijn tegenwoordig ruim 40.000 caches in Nederland te vinden. Jaarlijks komen er 10.000 nieuwe Nederlandse caches online. Internationaal zijn er bijna 2.500.000 caches te vinden. Wereldwijd doen meer van 6 miljoen mensen aan Geocaching. In Nederland, na vandaag, circa 100.001 mensen.THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

We're lost, but we're making good time.

 


SPORT PARTNERS