SSX Tricky

baanbrekend snowboard spel

SSX Tricky

strandspellen

We staan op deze pagina weer eens een keer stil bij een echte klassieker als het gaat om sportspellen. In dit geval gaat het om de klassieker SSX Tricky. SSX Tricky, uitgebracht in 2001, heeft een speciale plek veroverd in de harten van gamers en wordt nog steeds beschouwd als één van de meest geliefde snowboardgames aller tijden.

SSX Tricky werd ontwikkeld door EA Canada en uitgebracht voor verschillende platforms, waaronder PlayStation 2, GameCube en Xbox.

Op deze pagina gaan we in op SSX Tricky en de redenen die dit spel juist zo bijzonder maakte en waarom deze een blijvende impact heeft gemaakt.


Tricky gameplay

Wat vaak gezegd wordt van de echte klassiekers, en zeker ook in het geval van SSX Tricky, is dat het een unieke en opwindende gameplay-ervaring bood.

Dit spel combineerde realistische snowboardfysica met acrobatische moves en stunts die de grenzen van de werkelijkheid opzochten. De bediening daarbij was direct en inventief, waardoor het al snel een wow-factor kreeg bij vele spelers als een move ook echt goed was gelukt.

Om dit verder te brengen konden spelers kiezen uit een reeks kleurrijke personages, elk met hun eigen stijl en speciale moves.

De speelstijl van SSX Tricky is intens te noemen, met snelle afdalingen op steile hellingen en adrenaline-pompende trucs in de lucht. Het "Tricky"-systeem was een toevoeging die spelers beloonde voor het uitvoeren van stunts en tricks, waardoor ze hun Tricky Meter konden vullen en toegang kregen tot nog spectaculairdere moves.

De bijbeorende geluiden en soundtrack droegen allemaal bij aan het intense gevoel van een echte snowboarder op volle snelheid, zonder angst maar met volle concentratie!


Innovatie

SSX Tricky introduceerde verschillende innovatieve gameplay elementen die het spel onderscheidden van andere snowboardgames. Het Tricky-systeem beloonde spelers niet alleen met punten, maar zorgde ook voor een gevoel van flow en adrenaline terwijl ze door de levels raceten.

Het Boost Meter-systeem gaf spelers de mogelijkheid om een boost van snelheid en kracht te activeren, wat cruciaal was voor het uitvoeren van moeilijke trucs en het verslaan van tegenstanders.

Het doen van verschillende tricks achter elkaar en de lange air-time om dit te doen, maakte het helemaal af.

Een belangrijk element voor de positieve spelerservaring was dat je zowel moeilijke en ervaren tricks kon leren en uitvoeren, maar dat het behouden van de controle van de snowboarder in alle gevallen goed in elkaar stak, ook voor minder ervaren spelers. De ideale mix tussen speelbaarheid en realisme eigenlijk.

Tot slot was ook de bijzondere keuze van pistes die je kon snowboarden en soms eerst moest unlocken, van hoge kwaliteit. Elke keer wat nieuws ontdekken op een uitdagende afdaling!


Soundtrack Tricky

Wat het spelen van SSX Tricky nog meer bijzonder maakt is de opzwepende soundtrack die gebruikt is voor dit spel.

De levendige en opzwepende soundtrack van SSX Tricky pastte goed bij de activiteiten, snelhiedservaring en heeft bijgedragen aan de energie en het plezier van het spel. Met nummers van bekende artiesten zoals Run D.M.C., Fatboy Slim en Mix Master Mike kreeg het spel een extra boost van adrenaline.

Het nummer 'It's Tricky' van Run DMC is speciaal voor dit spel gebruikt en was een opzwepend element als je jouw tricky meter vol had en dit activeerde. Kenners van het spel kennen dit refrein ongetwijfeld nog steeds uit het hoofd.

De grafische stijl van het spel was kleurrijk en levendig, met gedetailleerde personages en prachtige omgevingsontwerpen. Bovendien zorgden de commentaarstemmen voor een extra laagje humor en persoonlijkheid tijdens de races. De soundtrack, de visuele elemeneten en de totale vibe van het spel waren in ieder geval goed aan elkaar geknoopt.


Tricky afdalingen

De verschillende iconische afdalingen (tracks) in het spel SSX Tricky maakte het geheel bijzonder. Hieronder een overzicht daarvan:

 • Garibaldi: Een besneeuwde bergtop met uitdagende hellingen en sprongen.
 • Snowdream: Een kleurrijke en fantasierijke track met meerdere routes en geheime paden.
 • Elysium Alps: Een spectaculaire track met steile afdalingen, ijzige hellingen en smalle paden.
 • Tokyo Megaplex: Een exotische stedelijke track met neonverlichting, druk verkeer en enorme jumps.
 • Alaska: Een ijskoud landschap met bevroren watervallen en gevaarlijke afgronden.
 • Mesablanca: Een woestijntrack met zanderige heuvels, kliffen en een verlaten mijn.
 • Merqury City Meltdown: Een track in een met sneeuw bedekte stad met talloze obstakels en snelle afdalingen.
 • Pipedream: Een track gebouwd boven op gigantische pijpleidingen, met loopings en extreme hoogten.
 • Aloha Ice Jam: Een Hawaiiaans geïnspireerde track met ijsformaties, watervallen en tropische thema's.
 • Untracked: Een geheime track die alleen toegankelijk is door bepaalde uitdagingen te voltooien, met smalle paden en een uitdagend terrein.

SSX conclusie

SSX Tricky heeft een blijvende erfenis in het snowboardgenre en de game-industrie achtergelaten. Het spel ontving lovende recensies van critici en verwierf een enorme aantal fans.

Het succes van de originele SSX Tricky heeft geleid tot latere uitgaven in de SSX-serie, waarbij sommige elementen en gameplay-mechanismen werden voortgezet en verder werden verbeterd. Bovendien heeft het spel invloed gehad op andere extreme sportgames, die inspiratie putten uit de snelle gameplay en de stijlvolle presentatie van SSX Tricky.

SSX Tricky is en was een baanbrekend snowboardspel dat indruk maakte met zijn innovatieve gameplay, opwindende tracks, levendige presentatie en gedenkwaardige soundtrack. Het spel bood een unieke mix van realisme en acrobatische stunts, waardoor het een onvergetelijke ervaring werd voor spelers van alle leeftijden.

Nog steeds hopen mensen erop dat er een hedendaagse remake wordt gemaakt van het originele SSX Tricky spel, omdat deze op een bepaalde manier zo goed in elkaar zat, dat er zelfs nu nog over wordt gesproken en geschreven...
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over volleybal of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

It's Tricky to rock a rhyme, to rock a rhyme that's right on time. It's tricky, tricky (Tricky) tricky.

 


SPORT PARTNERS