Schermen

Spelregels en informatie over schermen.

schermsport

SCHERMEN

Schermen is een sport wat eingelijk gewoon onstaan is vanaf het moment dat er in de oudheid met slagwapens werd gevochten. Training, en gevechtsopleiding gingen snel samen in onderlinge strijd bij het sparren en in wedstrijdvormen. Uiteraard was het doel in die tijd wel echt om de bekwaamheid te verfijnen, wat belangrijk was in echte gevechten en oorlogen.

Het moderne schermen wordt in sportverband gezien vanaf de Olympische spelen van 1896 waarin met een Floret en Sabel werd gestreden. in 1900 is het schermen met een Degen daar aan toegevoegd.


Scherm speelveld

Schermwedstrijden worden gespeeld op een loper (ook wel piste genoemd), waarop de twee schermers tegenover elkaar plaatsnemen. Deze loper is minimaal 1,5 meter en maximaal 2 meter breed en heeft een lengte van 14 meter.

Op zogenaamde stellingslijnen, 4 meter van elkaar, nemen de schermers plaats in de schermhouding (en garde) om de wedstrijd te beginnen.

Bij een schermwedstrijd is een scheisrechter aanwezig die de score bijhoudt, ecentuele overtredingen of straffen toekent en die de tijd waarneemt (eventueel bijgestaan door assistenten).

Schermen is een sport wat 1 tegen 1 wordt beoefend. Maar daarbinnen wordt er soms wel tussen (landen)teams gespeeld.


scherm uitrusting

Schermen wordt beoefend met 3 verschillende soorten wapens. Deze wapens hebben elk hun eigen kenmerken, die we hieronder in het kort hebben omschreven:

 • Floret - Dit is een wapen met een flexibele kling (zwaardblad) met 4 zijden (vierkant). Met dit wapen scoor je alleen punten door de romp (voor of achter) te raken met de punt van het wapen.
 • Degen - Dit wapen is niet erg buigzaam en heeft een kling met een driehoekige doorsnede. Punten scoor je met een degen door treffers op het hele lichaam, maar ook enkel met de punt van het wapen.
 • Sabel - Dit is een zowel een slagwapen als een steekwapen met een kling die vierzijdig begint maar aan het eind driezijdig is. Punten met en sabel scoor je door met de punt en de kanten van het wapen het bovenlichaam te raken. In tegenstelling tot de floret mag je naast de romp dus ook het hoofd en de armen raken.
schermkleding

De schermsport wordt beoefend met beschermende kleding, gemaakt van katoen, nylon of kevlar, zodat deelnemers elkaar niet verwonden tijdens het spel.

De belangrijkste kledingstukken en beschermende maatregelen worden hieronder omschreven:

 • Een schermmasker, gemaakt van gaas en met een slab ter bescherming van de nek.
 • Een ondervest met daarover een schermvest.
 • Een schermbroek tot over de knie.
 • Schermkousen tot boven de knie.
 • Een schermhandschoen aan de wapenhand.
 • Specifiek voor heren is er een kruisbescherming.
 • Specifiek voor dames is er een borstbescherming.

aanval en treffers

Er zijn bij schermen regels voor het aanvallen en verdedigen. Het recht op de eerste aanval wordt bij schermen een conventie genoemd. Een conventie houdt in dat degene die aanvalt dit mag afmaken en de tegenstander zich eerst moet verdedigen voordat deze zelf een tegenaanval mag plaatsen.

Bekende schermtermen die daarbij horen zijn de zogenoemde parade (afweren met je wapen) en riposte (tegenaanval).

Bij schermen met een degen wordt overigens geen aanvalsrecht / voorrang toegepast.

De puntentelling wordt tegenwoordig meestal bijgehouden door een elektronisch systeem die treffers registreerd. Bij de floret en de sabel let de scheidrechter dan nog wel specifiek op de voorrangsregel (conventie) om punten toe te kennen als beide spelers elkaar nagenoeg tegelijkertijd treffen.


Scherm weetjes

De Cubaan Ramón Fonst is één van de meest succesvolle Olympische schermers. Hij won 2 x goud, in 1900 en 1904 met de degen en in 1904 ook met de floret.

De welbekende drie musketiers vochten in hun tijd duels uit met het degen.

De Franse schermbond heeft sinds kort (2019) lichtsabels toegevoegd als mogelijk wapen om mee te strijden, om zodoende de sport populair en aansprekend te houden voor toekomstige leden.

Meer informatie over de Schermen is ook te vinden op de website van de Koninklijke Nederlandse Algemene SchermbondTHEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over curling of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

It was like the eve of a battle; the hearts beat, the eyes laughed, and they felft that the life they were perhaps going to lose, was after all, a good thing.

 


SPORT PARTNERS