Cliff Diving

Informatie en uitleg.

Cliff Diving

cliff diving Bron:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cliff_Diving.jpg

Cliff diving is een sport waarbij je op acrobatische wijze en zo perfect mogelijk in het water duikt vanaf grote hoogtes, vanaf rotsen (cliff).

Het duiken van de rotsen vraagt nauwkeurigheid en een goede overweging welke oefening een duiker kan uitvoeren. Het timen van de landing in het water vanaf telkens weer nieuwe plekken op een rots, vraagt een goed inschattingsvermogen.

In competitieverband is cliff diving een jury sport, waarbij de jury de uitgevoerde duik op artistieke waarde beoordeeld.

We vertellen je graag wat meer over de techniek van het cliff duiken en de competitie die er in wordt gehouden.


cliff diving techniek

Cliff diving is geen ongevaarlijke sport. Het is dan ook ontzettend kunstig als een sprong of duik lukt en de krachten die vrijkomen uit een sprong van grote hoogte worden opgevangen door recht in het water te komen.

Om een idee te geven van de impact van een cliff dive, hierbij een korte opsomming:

  • De duiken worden gedaan van hoofgtes van rond 27 meter.
  • De afsprong van de duikers is al vaak 0,8 meter hoog.
  • De draaisnelheid van salto's is 2,4 per seconde.
  • De tijd in de lucht is bijna 3 seconden.
  • De snelheid waarmee men het water induikt kan oplopen tot 85 km. per uur
  • De impact kan oplopen tot 10 G aan krachten.

Cliff Diving kan met recht een extreme sport genoemd worden vanwege de moeilijkheid, snelheid en krachten die vrijkomen. Het is in die zin ook een gevaarlijke sport om te beoefenen.

Wil je zelf met cliff diving beginnen dan is het in alle gevallen belangrijk om goed te oefenen en voor te bereiden door van lage hoogtes steeds verder te werken om te zien tot welke niveau je kunt stijgen.


Waar cliff duiken

Vooropgesteld moet je niet zomaar zelfstandig van hoge rotsen of andere objecten gaan springen of duiken. Ook moet je bij elke duik of sprong die je maakt, hoog of laag, altijd goed weten of het water diep genoeg is en vrij van objecten.

Extreme sporten zoals cliff diving zijn voor de meeste mensen vooral een sport om naar te kijken. De spanning zien en de schoonheid ervaren van de sprongen die atleten voor elkaar krijgen bij het afleveren van een mooie duik.

Een belangrijk evenement is de Red Bull Cliff Diving World Series. Plekken waar over de hele wereld wordt gedoken zijn ware evenementen. Voorbeelden van plekken waar deze World Series voorbij zijn gekomen zijn de plaatsen:

  • La Rochelle, Frankrijk
  • Copenhagen, Denemarken
  • Mostar, Bosnie Herzegovina
  • Sisikon, Switserland
  • Polignano, Italy
  • Sydney, Australie

Ook landen als Hawaii en Thailand en Amerika hebben mooie duik locaties waar wedstrijden worden gehouden.


De beste cliff divers

Om een beeld te geven van het aantal professionele cliff divers van de afgelopen jaren, hebben we hier wat informatie over de Red Bull Cliff Diving World Series op een rijtje gezet, waarmee een goed beeld ontstaat van de exclusiviteit van deze extreme sport.

In de afgelopen 12 seizoenen van deze World Series hebben 85 atleten van over de hele wereld deelgenomen.

Er is zowel voor mannen (vanaf 2009) en vrouwen (vanaf 2014) competie.

Zowel in de mannencompetitie als die van de vrouwen is er één persoon die al jaren de dienst uitmaakt in deze sport.

Gary Hunt is de mannelijke atleet die ruim 40 overwinningen heeft behaald in ruim 80 deelnames. Hij behaalde darmee (tot nu toe) 9 seizoenstitels, en won daarmee de zogenaamde 'King Kahekili trophy'.

In de vrouwencompetitie is de meeste domninate duikster Rhiannan Iffland. Zei won bij haar eerste deelname in Texas en heeft sindsdien vijf wereldtitels (King Kahekili trophy) gewonnen, en was zelfs 2 seizoenen volledig ongeslagen.


Oorsprong

Cliff diving is voor het eerst gedocumenteerd in 1770. Koning Kahekili van Maui deed daarin oefeningen die 'lele kawa' werden genoemd. De betekenis van Lele kawa is zoiets als met je voeten in het water springen zonder een grote waterverplaatsing.

De kreigers van de koning moesten in die tijd een training ondergaan waarin ze door het springen van de kliffen hun dapperheid en loyaliteit aan de koning toonden. De principes van 'mana' en 'pono', kracht en balans, waren daarin belangrijk om te ontwikkelen en te tonen.

De oefeningen werden later door de opvolgende koning Kamehameha tot competitie verheven. Tijdens deze competities werd er door juryleden gekeken naar de stijl bij het springen en de mate van beperking van de hoeveelheid water die vrijkwam bij de plons.

Ruim twee eeuwen later is door Red Bull de competitie van het cliff diven opgepakt. In 1997 is de eerste World Series gehouden, waar ook de eerste wereldbeker is uitgereikt met de toepasselijke naam van 'King Kahekili Trophy', waarmee het verleden werd gerespecteerde en geëerd.


Lou Vlasblom

Cliff diving gebeurt niet altijd exact van kliffen, maar ook andere objecten op grote hoogte kunnen worden gebruikt. Dit doet denken aan één van Nederlands bekendste duikers Lou Vlasblom.

Lou presteerde het om in 1933 van een toren van de brug 'De Hef' in Rotterdam, met een hoogte van maar liefst 67 meter, in het water van de Koningshaven te duiken.

Onder het toevallige oog van tientallen passanten sprong hij, naar het verhaal gaat met onderweg twee salto's, ongedeerd in het water.

Lou Vlasblom kreeg veel publiciteit na deze opmerkelijke en bijzondere prestatie.

Mede door deze publiciteit werd hij een nieuwe held, maar probeerden ook anderen vlak na zijn prestatie eeuwige roem te behalen. Dit leidde al na een week tot een sprong met dodelijke afloop van Jan Tabbernee. De tragie en de geliefdheid van Tabbernee veroorzaakte het sentiment dat dit niet was gebeurt als Lou de gewaagde sprong nooit had gemaakt en de prestatie niet zo was uitgemeten in het nieuws. Hiermee een zwaar schuldgevoel gevend aan Lou Vlasblom, die uiteindelijk in 1990 overleed.

Wij houden vast aan de gedachte dat Lou Vlasblom zijn tijd wat vooruit was en dat hij zeker niet had misstaan in het huidige moderne cliff diving circuit.




THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over de wielersport of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Life begins at the end of your comfort zone.

 


SPORT PARTNERS