Mahjong

informatie en uitleg over Mahjong

mahjong

MAHJONG

Mahjong is een spel wat oorspronkelijk uit China komt. Mahjong wordt tegenwoordig zowel fysiek als online gespeelt. Ook zijn er verschillende varianten van het spel te vinden.

Wij behandelen op deze pagina de basisregels van het echte Mahjong, hiermee leer je in ieder geval hoe het spel in basis werkt en hoe het gespeeld wordt. Laat je altijd informeren als je het met iemand anders of online speelt welke exacte variatie er wordt gespeeld.

Het spel Mahjong is een spel wat in Aziatische landen uitermate populair is, maar in het westen niet altijd bekend is. Het is een intressant spel waarbij inzich en geluk beide van belang zijn. Ook is het een spel wat aan de ene kant niet zo ingewikkeld in elkaar zit, maar waarvan je wel even goed moet snappen hoe het gespeeld moet worden en opgezet moet worden.

Het Mahjong spel zoals we het hier behandelen moet je niet verwarren met Mahjong waarbij je in je eentje een berg Mahjong stenen ziet waarvan je steeds 2 dezelfde stenen moet vinden om de stapel te laten slinken.


Basis Mahjong

Mahjong wordt in principe gespeeld met 4 personen. Er wordt gespeeld in 4 ronden van vier spellen. Totaal zijn dit 16 rondes. Deze ronden zijn bij Mahjong vernoemt naar de windrichtingen. Men begint bij Oost, dan Zuid, dan West en tot slot Noord.

Spelers bepalen vooraf de plek die ze hebben door te dobbelen of de betreffende windstenen te trekken. Rechts van Oost zit Zuid, de andere twee windrichtingen logisch tegenovergesteld aan de andere twee. De speelvolgorde is tegen de klok, beginnend bij Oost.

Er wordt gespeeld met speelstenen (van ivoor of kunststof). Een complete set speelstenen bestaat uit 144 stenen. In veel gevallen wordt er met 136 speelstenen gespeelt. De zogenaamde 'bloemen en seizoenen' worden dan niet in het spel betrokken. Hierover later meer.

Stenen worden op zijn kop op tafel gelegd en goed geschud. Iedere speler maakt een rij van 17 x 2 gestapelde stenen (totaal 34 stenen), met de lange kant van de steen naar voren gericht. Deze 4 rijen worden tegen elkaar aangeschoven zodat er in het midden een vierkant ontstaat.

Het doel van het spel Mahjong is om met je stenen punten te scoren door combinaties van stenen te maken met als uiteindelijk doel om Mahjong te maken, waarmee de ronde eindigt. Mahjong is een serie van 4 combinaties van 3 (of soms 4) stenen en een sluitpaar van 2 stenen.


Spelverloop Mahjong

Het spelverloop van Mahjong is als volgt. De speler op de plek 'Oost' gooit met de dobbelstenen om te bepalen vanaf waar de stenen uit de muur mogen worden gehaald. Het aantal ogen wordt geteld vanaf de eigen plek tegen de klok in (Oost = 1, Zuid = 2, West = 3, Noord = 5, Oost = 5, etc). Gooit de speler bijvoorbeeld 9, dan begint het openen van de muur vanaf Oost. Oost pakt voor het openen nu vanaf de 9e stapel (hetzelde aantal gegooide ogen) 2 stenen van uit de 10e stapel en legt deze bovenop de muur rechts van deze opening. Deze stenen noemt met de losse stenen. Deze losse stenen vormen samen met de eerste 6 rijen rechts van de opening, waarop ze zijn gelegd, de 'dode muur'. Deze muur met 2 losse stenen erop bestaat dus uit 14 stenen en wordt voor de verduidelijking iets los gezet van de rest van de muren.

Nu pakt Oost (als startende speler) 4 stenen vanaf de 10e rij, daarna volgt Zuid, West en Noord om de beurt. Dit herhaalt zich 3 keer zodat iedere speler 12 gesloten voor zich heeft. Oost pakt nu de volgende 2 stenen uit de muur, en de andere spelers nog 1 steen. Oost heeft nu 14 stenen, de anderen 13. Spelers ordenen hun stenen en Oost begint nu door 1 steen die hij of zij niet nodig denkt te hebben open af te leggen binnen het vierkant.

Met het afleggen van een steen hebben de andere spelers nu de mogelijkheid om een combinatie te maken met deze steen en dit kenbaar te maken. Als dat lukt dan maakt die speler de combinatie en legt zelf een volgende steen weg. Als het niemand lukt dan is de volgende speler (tegen de klok in) aan de beurt en. Die pakt eerst één volgende steen van de aangebroken muur en legt daarna een steen naar keuze weer af in het midden, etc.

Als een hele ronde is gespeelt en er een Mahjong wordt behaald, dan volgt puntentelling en afrekening Daarna draait de wind door en is een volgende speler de Oostenwind.

Combinaties Mahjong

Het doel van Mahjong is om met de stenen die je bezit als eerste 4 combinaties en 2 sluitstenen te kunnen maken. Deze combinaties kun je soms al maken met de stenen die je hebt en die blijven alleen voor jou zichtbaar gesloten. Een andere manier is om een combinatie zichtbaar (open) te maken met een steen die is afgelegd door een ander. De derde mogelijkheid is doordat je een combinatie maakt met nieuwe stenen die je van de muur pakt als je aan de beurt bent.

Er zijn bij het spel Mahjong 3 verschillende combinaties die je kunt maken en dat zijn:

 • Show - Dit is een combinatie van 3 opvolgende stenen van een soort.
 • Pung - Dit zijn 3 dezelfde stenen.
 • Kong - Dit zijn 4 dezelfde stenen.

Het paar sluitstenen wordt gemaakt door 2 dezelfde tekens.

Als een speler een combinatie wil maken na een weggelegde steen, dan zijn er een paar regels. Een CHOW mag alleen gemaakt worden door de volgende speler die aan de beurt is. Een PUNG of KONG of MAHJONG mag door iedere speler worden gemaakt.

Zijn er meer spelers die een combinatie kunnen maken met de steen op tafel dan is er voorrang voor de speler die de belangrijkste combinatie kan maken, de volgorde is als volgt: Mahjong heeft altijd voorang, daarna heeft een Kong of Pung voorrang op een Chow. Een Chow heeft geen voorrang.

Maakt een speler een combinatie met een weggelegde steen, dan heeft deze daarmee in feite de beurt genomen en moet diegene ook een steen weer in het midden afleggen. Maak je een combinatie met een afgelgde steen, dan trek je zelf geen extra steen. Belangrijk punt is dat als een speler een Kong maakt (met 4 stenen) de speler daarna een extra steen van de dode muur moet pakken zodat het met de rest van de eigen stenen altijd mogelijk blijft om de overige 3 combnaties en de 2 slitstenen te kunnen maken.


Soorten stenen Mahjong

De verschillende stenen die het Mahjong spel maken zijn als volgt ingedeeld:

 • 4 sets van 9 stenen met cirkels met nummers 1 t/m 9
 • 4 sets van 9 stenen Chinese cijfers / tekens, met nummers 1 t/m 9.
 • 4 sets van 9 stenen met bamboe, met nummers 1 t/m 9.
 • 4 sets van de vier windstreken (O,Z,W,N)
 • 4 sets van 3 draken (rood, groen, wit)
 • De eerder genoemde bloemen en seizoenen zijn stenen waarmee je geen combinaties kunt maken maar die als een extra punt kunnen worden toegevoegd als je ze krijgt. Je legt een dergelijke steen op tafel en trekt een nieuwe steen. In veel gevallen worden deze stenen ook achterwege gelaten bij het spelen van Mahjong.

De bedoeling is om met deze sets de combinaties te maken en de ronde te winnen door Mahjong te maken. Toch krijgen ook de verliezende spelers nog punten bij het maken van combinaties en mogelijkheden om punten te verdubbelen.

De afrekening van deze punten is aan het volgende gebonden:

 • Als er geen Mahjong wordt gehaald, is er remise en wordt er overnieuw gespeelt.
 • Uitgangspunt is dat iedere speler zijn puntenaantal ontvangt van alle andere spelers. (dit wordt uiteraard verrekend met elkaar). Maar er zijn uitzonderingen.
 • De winnaar (Mahjong) krijgt alleen punten maar betaald nooit zelf.
 • De speler die op dat moment vanaf Oost speelt (dit rouleert per ronde) betaalt of krijgt alles dubbel.

Voor de verrekening van punten wordt ook wel gebruik gemaakt van puntenstokjes. Ook zijn er tabellen waarop de berekeningen van de punten en mogelijke verdubbbelingen snel in te zien zijn.


Puntentelling Mahjong

Zoals aangegeven worden na de ronde de punten uitgerekend en afgerekend. Punten worden behaald door de combinaites die je hebt gemaakt en zijn daarbij ook verdeeld in open combinaties (die op tafel zijn gemaakt met afgelegde stenen of gesloten combinaties die je gesloten voor je had. de gesloten combinaties zijn twee keer zoveel waard als open combinaties. De basispunten voor elke speler zijn respectievelijk open of gesloten als volgt:

 • Pung van middenstenen (2 t/m 8) - 2 of 4 punten.
 • Pung van eindstenen (1 of 9) - 4 of 8 punten.
 • Kong van middenstenen (2 t/m 8) - 8 of 16 punten.
 • Kong van eindstenen (1 of 9) - 16 of 32 punten.
 • Een paar van de eigen wind of de rondewind 2 punten.
 • Paar van draken 2 punten.

Punten die de winnaar (mogelijk) nog scoort zijn:

 • Mahjong - 20 punten
 • Winnende steen van muur - 2 punten
 • Enige steen om mee te winnen - 2 punten.
 • Winnen met de laatste steen uit de open muur - 10 punten.
 • Winnen met de extra steen na een kong - 10 punten.
 • Winnen zonder een chow - 10 punten
 • Winnen met 4 chows en paar zonder score - 10 punten

En als je dan denkt dat je er bent zijn er ook nog allerlei verdubbelingen die je onderweg kunt winnen. Bijvoorbeeld alle cobinaties uit één serie, of 3 dichte pungs, etc. Het gaat wat ver om ze allemaal te benoemen en de effecten te laten zien. Er zijn score tabellen in omloop waarin ook doorgerekend wordt hoe de punten precies vermenigvuldigen. Het kan namelijk heel erg oplopen tot bijvoorbeeld een verdubbeleing van 256 x.

Tip kan zijn om als beginner eerst eens het spel te leren kennen door te spelen om Mahjong te maken. en je later te verdiepen in punten en afrekeing van scores.
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over Patience of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Patience is not the ability to wait but the ability to keep a good attitude while waiting.

 


SPORT PARTNERS