Roeien

Uitleg over roeisport.

roeien

Roeien

Roeien is een sport waarbij een roeiboot vooruit wordt gestuwd door met roeiriemen door het water te bewegen.

Roeien doe je door met de kracht van het hele lichaam, maar vooral de benen, de boot vooruit te bewegen door met de riemen stevig door het water te halen.

Roeien is een sport wat ook Olympisch wordt beoefend. Er zijn een aantal verschillende varianten in de roeisport. De verschillen liggen met name in het type boot en het aantal roeiers per boot.

We proberen je op deze pagina zoveel mogelijk basis informatie te geven over de roeisport.


Roeiboten

Roeiboten zijn er inverschillende vormen en met een verschillend aantal roeiers. Daarnaast zijn er varianten met een stuurman (die niet meeroeit) en zonder stuurman. De meest voorkomende combinaties in de roeisport zijn de volgende:

  • Skiff - 1 roeier
  • Dubbel twee - 2 roeiers
  • Twee met - 2 roeiers - 1 stuurman
  • Twee zonder - 2 roeiers
  • Vier met - 4 roeiers - 1 stuurman
  • Vier zonder - 4 roeiers
  • Dubbel vier met - 4 roeiers - 1 stuurman
  • Dubbel vier zonder - 4 roeiers
  • acht - acht roeiers

Het gebruik van het aantal roeiriemen varieert van een enkele roeiriem tot twee roeiriemen per roeier.

Bij de Skiff en de dubbels (dubbel twee, dubbel vier) hebben alle roeiers twee riemen om mee te roeien. Bij alle andere varianten wordt er met één riem per roeier geroeid.


Roeitechniek

Bij roeien zit je met je rug naar de vaarrichting van de roeiboot. Dit omdat je daarmee zoveel mogelijk kracht kunt uitoefenen met je benen, rug en armen om de boot zo snel mogelijk vooruit te stuwen.

Bij roeien is het uiteraard belangrijk dat je zo recht mogelijk door het water gaat. Ook is het belangrijk om een goed tempo in de roeibewegingen te hebben om zo effectief mogelijk om te gaan met de kracht die je uitoefend.

De roeitechniek wordt opgedeeld in vijf fasen, namelijk:

  • De haal
  • Afstuwen
  • Bodypreparation
  • Versnelling / drifting
  • Contrast haal

Bij het roeien met meerdere roeiers is het samenspel van kracht en timing van groot belang. Hierop wordt dan ook veel geoefend.


Stuurman

In sommige varianten is sprake van ee nstuurman of stuurvrouw. Dit komt voor in de varianten twee met, vier met, dubbel vier met en de acht.

De taak van een stuurman (of stuurvrouw) is om de boot te sturen, maar vooral ook de bamanning, de roeiers, aan te moedigen en te coachen tijdens de roeiwedstrijd.

De 'stuur', zoals deze ook wel wordt genoemd, geeft instructies en commando's aan het roeiteam. Ook kijkt deze naar de ligging van de boot ten opzichte van tegenstanders en wordt de tactiek bepaald tijdens een wedstrijd.

Een stuurman geeft tegenwoordig instruties via een geluidsinstallatie, maar oorspronkelijk werd een zogenaamde 'roeptoeter' gebruikt voor het instrueren van de roeiers.

Een stuurman is vaak licht, omdat dit gewicht in de boot scheelt, maar er zijn wel minimale gewichtseisen.

Een goede stuurman zorgt ervoor dat de boot recht gaat, de juiste keuzes onderweg worden gemaakt, maar vooral voor motivatie en inspirtatie aan het team om, zeker op topniveau, net even wat extra's uit de inspanningen te halen dan voor mogelijk leek gehouden.


Olympisch roeien

Roeien is direct na de eerste editie van de Olympische spelen (na 1986) altijd een onderdeel geweest van de opvolgende Spelen. Daar waar roeien tot en met 1972 alleen voor mannen werd gehouden, kwamen daar ook wedstrijden voor vrouwen bij vanaf 1976.

Als het gaat om de meest succesvolle landen in de roeisport staan de Verenigde Staten van Amerika bovenaan de lijst met meest gewonnen medailles. Tot en met de Olypische spelen van 2016 waren dat 89 medailles: 33 x goud, 32 x zilver, 24 x brons.

Ook landen als Duitsland en Groot Britannie zijn te vinden in de Olympische roeitop.

Nederland doet op het gebied van de roeisport goed mee in de Wereld en staat 12e in de Olympische statistieken met 31 medaliees warvan 7 x goud, 12 x zilver en 12 x brons.


Roei weetjes

De kleuren en motieven op roeibladen zijn een belangrijk onderdeel in de roeisport. Deze motieven zijn vaak gebaseerd op een lange geschiedenis en traditie en zijn daarmee authentiek. De roeikleding van teams en het roeiblad en het motief en de kleur ervan worden geregistreerd en gereglementeerd door de roeifederaties in de betreffende landen en door de internationale roeibond (FISA).

Dergelijke tradities zijn niet alleen voorbehouden voor roeiverenigingen. Deze authentieke roeibladmotieven en roeibladkleuren zijn ook terug te vinden bij nationale ploegen, waarmee niet (altijd) alleen de nationale valg wordt uitgebeeld, maar uniekere motieven. Dit is bijvoorbeeld te zien bij roeinaties als Ierland, Verenigide Staten of Tsjechië.

De roeisport kent vele nationale en internationale roei-evenementen. In Nederland zijn er ook vele roeiverenigingen of studentenroeiverenigingen die eigen jaarlijkse evenementen organiseren.




THEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over honkbal of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Glory is in the team not the individual.

 


SPORT PARTNERS